Spierpijn

Oorzaken
Spierpijn is het gevolg van een overbelasting van de spier(en). Er zijn hierbij 2 oorzaken voor spierpijn te onderscheiden.
1)      Melkzuur
Door het belasten van de spieren kun je een ophoping van melkzuur krijgen in de spieren wat pijn veroorzaakt.
2)      Scheuring
Door een overbelasting kunnen er scheurtjes in de spier ontstaan die de pijn veroorzaken.

Preventie
Om spierpijn na bijvoorbeeld een training te voorkomen moet je ervoor zorgen dan je het overtollige melkzuur afvoert. Dit doe je door de spier in beweging te zetten zonder hem teveel te belasten, een zogeheten cooling down. Onderdeel van de cooling down is het rekken van de spieren, dit hoort geen pijn te doen anders ben je namelijk de spieren aan het scheuren. Drink voldoende water (voor, tijdens en na) het sporten, hierdoor kunnen de afvalstoffen beter worden afgevoerd.
  
Wat is er aan te doen
Wanneer je eenmaal spierpijn hebt wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Een spier herstelt zichzelf normaal gezien vanzelf. Afhankelijk van de oorzaak kan dit verschillen van enkele uren tot enkele dagen. Gescheurde spieren hebben rust nodig of weinig belasting om te herstellen. Blijf bewegen, de spier helemaal niet meer gebruiken resulteert erin dat je stijf wordt.
Bij ophoping van melkzuur in de spieren kan het helpen om te masseren, hierdoor wordt het melkzuur in de bloedsomloop opgenomen, waardoor de spier minder pijn doet. Ook een saunabezoek kan helpen doordat het de bloedsomloop stimuleert.  

Kun je met spierpijn (door)trainen?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de opgelopen schade aan de spier. Wanneer je spieren gescheurd zijn hebben ze rust nodig om weer te herstellen. Zware belasting van gescheurde spieren kan erger letsel opleveren. In andere gevallen kun je gewoon trainen.