Geldproblemen

Problemen met geld kunnen heel geleidelijk ontstaan maar ook van het ene op het andere moment, door een bijzondere gebeurtenis.

Top tips: wat te doen bij geldproblemen:

Tip 1) Erken dat er een probleem is
Net doen alsof er niets aan de hand is lijkt heel verleidelijk. Bij problemen die zich door het verlopen van de tijd oplossen is dit soms een goede aanpak, voor geldproblemen geldt dit zeker niet.

Tip 2) Maak het probleem niet erger
Het tijdelijk oplossen van geldproblemen door aankopen te doen op krediet, uitgestelde betaling of het wegwerken van tekorten door geld te lenen maken het probleem alleen maar groter. Naar het casino gaan of andere vormen van kansspelen zijn zeker af te raden.

Tip 3) Maak de balans op
Voor het aanpakken van geldproblemen is het essentieel om te weten wat er binnen komt en wat eruit gaat. Wanneer je weet wat er binnen komt en wat je iedere maand aan vaste kosten hebt kun je eenvoudig bepalen hoeveel geld er vrij te besteden is.

Tip 4) Herstel de balans
Bekijk waar je kunt besparen, abonnementen zijn bijvoorbeeld een mogelijkheid om op te besparen. Ook dagelijkse uitgaven zoals kleding en voeding bieden een goede bespaarmogelijkheid.
Je kunt je natuurlijk ook richten op het vergroten van je inkomen door bijvoorbeeld iets bij te verdienen via internet.

Tip 5) Pak het gestructureerd aan
Tijdelijk iets minder uitgeven is best gemakkelijk te realiseren. Je stelt gewoon een aantal aankopen uit tot volgende maand. Hiermee wordt het probleem echter alleen verplaatst naar een ander moment. Wanneer je geldproblemen hebt zal er structureel iets moeten veranderen aan je financiele situatie.

Tip 6) Praat met de hypotheekverstrekker
Wanneer je een hypotheek hebt is het vaak mogelijk om in overleg tijdelijk minder te betalen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je een of twee maanden niet aflost op je hypotheekschuld. De rente zul je in de meeste gevallen wel gewoon moeten betalen.