Ontsteking

Wat is een ontsteking en hoe onstaat het?

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op een beschadiging van weefsel.  Deze beschadiging kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld overbelasting of door virussen en bacteriën en nog meer.
Vaak worden de termen ontstekingen en infecties door elkaar gehaald. Er is sprake van een infectie wanneer een virus of parasiet in het lichaam is binnengedrongen, als gevolg hiervan kan een ontsteking ontstaan. Een ontsteking kan echter ook onstaan door bijvoorbeeld overbelasting of als gevolg van reuma.

Met een ontsteking probeert het lichaam zichzelf te herstellen van de schade.

Voorbeelden van ontstekingen zijn bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking, blaasontsteking, ontstoken oog of puistjes.

Wat te doen tegen een ontsteking?

De moderne geneeskunde heeft een heel scala aan ontstekingsremmers ontwikkeld zoals bijvoorbeeld de NSAID’s (afkorting van Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs).
Bekende voorbeelden van deze ontstekingsremmers zijn: Naproxen, Ibuprofen, Diclofenac en Meloxicam.

Wanneer je je lichaam zelf een handje wilt helpen bij het bestrijden van ontstekingen kun je ook gebruik maken van de volgende natuurlijke producten die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking:
·        Kurkuma (geelwortel)
·        Brandnetel (bijvoorbeeld als thee)
·        Omega 3 verzuren, deze komen veel voor in vette vis of visolie
·        Propolis (Propolis is een bijenproduct dat door bijen gebruikt wordt voor het beschermen  van de bijenkorf tegen ziekten en infecties.)
·        Gember
·        Echanicea (Rode zonnehoed)
·        Oregano olie
·        Knoflook
·        Oost-indische kers
·        Aardbeien
·        Ananas
·        Walnoten en paranoten
·        Salie
·        Teunisbloemolie
·        Groenlipmosselextract

Het voordeel van het gebruik van natuurlijke ontstekingsremmers is dat ze veilig te gebruiken zijn (ook in combinatie met andere medicijnen) zonder bijwerkingen.

Om je lichaam nog verder te helpen bij het bestrijden en voorkomen van ontstekingen doe je er verstandig aan om ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen en stress zoveel mogelijk te vermijden. Zie hiervoor ook dit artikel.