fruitvliegjes

Er zijn veel soorten  fruitvliegen (ookwel bananenvliegen genoemd). Een fruitvlieg kan zich in ongeveer 14 dagen voortplanten.

De fruitvlieg leeft van levende gistcellen die voornamelijk in rottend fruit en groente te vinden zijn (vandaar ook de naam ‘fruitvlieg’), maar ook diverse andere levensmiddelen zijn voor fruitvliegjes erg aantrekkelijk, zoals bijvoorbeeld;
-         Wijn
-         Bier
-         Gebruikte koffiepads
-         Groenten
-         Fruchtensappen

Bestrijden fruitvliegen
Aangezien er verschillende soorten fruitvliegjes zijn zal niet iedere methode evenveel resultaat opleveren. Dit zijn de methodes om fruitvliegjes te bestrijden, voorkomen en verwijderen:
Bestrijden
·        Basilicum
Blijkbaar vinden fruitvliegjes basilicum niet lekker want daar blijven ze bij uit de buurt.
·        Kruidnagels
Een paar kruidnagels in de fruitmand werkt goed om de fruitvliegjes daarbij uit de buurt te houden.
·        Azijn
Een potje met water met wat azijn erin verspreid een voor fruitvliegjes onaangename geur waardoor ze daar niet bij in de buurt willen komen.
·        Vliegjes vangen
Je kunt fruitvliegjes ook vangen door een potje te vullen met wat wijn of ander lekkers voor fruitvliegjes. Het potje sluit je af met bijvoorbeeld aluminiumfolie waarin je een paar kleine gaatjes prikt. De gevangen vliegjes kun je vervolgens wegdoen.

Voorkomen
Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden, met de onderstaande tips kun je voorkomen dat je een fruitvliegjesplaag krijgt:
·        Kamerplanten
Fruitvliegen planten zich voor door eitjes te leggen op een vochtige warme plaats. Wanneer de aarde bij je kamerplanten voldoet aan deze voorwaarden hebben de fruitvliegjes een goede broedplaats.
·        Afval
Allerlei organisch afval, maar ook lege flessen e.d. kunnen voor fruitvliegjes aantrekkelijk zijn. Probeer daarom zo min mogelijk afval wat daaraan voldoen in huis te hebben (inclusief de vuilnisbak)
·        Senseo lekbakje
Een drupeltje afwasmiddel in het lekbakje van je senseo-apparaat helpt voorkomen dat de fruitvliegjes hier op afkomen.
·        Hygiene
Een schone omgeving is een stuk minder aantrekkelijk voor fruitvliegjes. Een paar gemorste druppels zijn voor een fruitvlieg een hele maaltijd.