Verlegenheid

Verlegen zijn we allemaal wel eens. Hier zijn een aantal tips om je verlegenheid te overwinnen.

De oorzaak
Verlegenheid heeft vooral te maken met zelfvertrouwen of het beeld dat je van jezelf hebt. In veel gevallen is verlegenheid een zelf aangeleerd gedragspatroon dat dient als bescherming tegen falen. Verlegenheid is in deze een op angst gebaseerd gedragspatroon.

Tips
De onderstaande tips zijn gebaseerd op een aantal oorzaken die zorgen voor verlegenheid. Hoewel er nog veel meer oorzaken zijn is het aantal tips beperkt gehouden voor de leesbaarheid en om herhaling te voorkomen.   

1)       Zelfbeeld
Het beeld dat je van jezelf hebt is voor een groot deel afhankelijk van het beeld dat je van anderen hebt. Je vergelijkt jezelf namelijk met anderen om voor jezelf te bepalen waar je staat. De uitspraak “het gras is altijd groener bij de buren” is hier helemaal op van toepassing, onthoud dat niemand perfect is. Het beeld dat je van een ander hebt is alleen de buitenkant. Waarschijnlijk is degene waarvan jij denkt dat ie perfect is (of beter dan jij) ook erg onzeker over zichzelf. Waarom ondergaan juist de meest aantrekkelijke actrices plastische chirurgie? Juist ja.... onzekerheid.

2)       Verwachtingen
Een andere oorzaak van verlegenheid is teveel na te denken over de verwachtingen die anderen van jou zullen hebben en hoe je daar misschien wel niet aan kunt voldoen. Over het algemeen zijn mensen meer met zichzelf bezig dan met anderen, dus maximaal 10% van wat jij denkt dat de ander van jouw verwacht of over jou denkt zal waar zijn.

3)       Perceptie
Wat verlegen mensen vooral doen is de omstandigheden zo interpreteren dat deze hun negatieve zelfbeeld bevestigen. Wanneer iemand je bijvoorbeeld niet groet betekend dit niet automatisch dat je onbelangrijk bent of iets dergelijks. Er kunnen tal van redenen hiervoor zijn. Probeer te onthouden dat de manier waarop jij naar de wereld kijkt niet altijd hoeft te kloppen, het is jouw interpretatie van de situatie. Vroeger dachten ze ook dat de aarde plat was.

4)       De ultieme tip
Probeer een optelsom te maken van wat het je tot nu toe gekost heeft om verlegen te zijn, denk aan: carriere, relatie, vrienden, ervaringen, aanzien, rijkdom, levensgenot, gezondheid, etc. Bedenk wie je had kunnen zijn zonder die stomme verlegenheid die je altijd in de weg heeft gestaan.
Probeer te beseffen dat het nooit te laat is om te veranderen en welke geweldige veranderingen er nog mogelijk zijn. Pas wanneer je voor jezelf heel duidelijk hebt wat er te winnen valt en ook geloofd dat dit mogelijk is,  kun je verder met het overwinnen van je verlegenheid. Want pas wanner jouw doelstelling belangrijker is dan hetgeen waar je doorheen moet om dit te bereiken, dan ga je het halen.
Begin met iets kleins: spreek degene aan die je leuk vindt, maar steeds niets tegen durft te zeggen. Denk er niet teveel over na wat je gaat zeggen, iets vragen doet het altijd goed. Nu komt het belangrijkste: wat het antwoord ook is maakt niet uit, besef dat je je verlegenheid even de baas bent geweest, geniet ervan en ga op zoek naar je volgende kleine overwinning.