Misselijkheid


Iedereen is wel eens misselijk. Deze misselijkheid is een signaal van het lichaam dat er iets niet in orde is, maar in de meeste gevallen is het niet gevaarlijk. Doordat misselijkheid diverse oorzaken kan hebben is het echter mogelijk dat het in combinatie met andere symptomen wel duidt op een meer ernstige aandoening.

Het gevoel van misselijkheid en braken of overgeven wordt gestuurd door de hersenen. Dit gedeelte van de hersenen wordt beïnvloed door het evenwichtsorgaan en het maaggebied.

Misselijkheid die ontstaat door het evenwichtsorgaan krijg je bijvoorbeel door rondjes te draaien , wagenziekte of zeeziekte.

Ook een stimulans zoals het zien of ruiken van iets akelijks of heftige emoties, zoals stress of spanning, kunnen aanleiding geven om misselijk te worden.

Misselijkheid vanuit het maaggebied kan diverse oorzaken hebben die onder te verdelen zijn in de volgende categorieën:
v     Overmatige consumptie van eten of drinken
v     Zwangerschap
v     Virussen en bacteriën
v     Bijwerkingen van medicijnen
v     Lucht

Wat kun je tegen misselijkheid doen?
v     Gember
Gember is een natuurlijk geneesmiddel dat goed helpt tegen klachten van misselijkheid. Het heeft bovendien geen bijwerkingen.
v     Braken
Wanneer je teveel gedronken of gegeten hebt of iets verkeerds gegeten hebt kan het enorm opluchten om te braken. De oorzaak van de misselijkheid is in dat geval namelijk de inhoud van je maag, door deze te legen is het probleem vaak snel verholpen.
v     Boeren
Wanneer je een kleine ophoping van lucht in je maag hebt kun je daar misselijk van worden. Even flink boeren kan dan enorm opluchten.
v     Cola
Vooral bij overmatig eten kan cola helpen om de vertering van dit voedsel te bespoedigen.
v     Medicijnen
Er zijn bij de drogist diverse middelen beschikbaar om misselijkheid te bestrijden. De meest bekende zijn Rennie en Nux Vomica D4.