Een kater

Een kater is het gevolg van de effecten van ‘overmatige’ alcohol inname.

Effecten van alcohol
Ø      Uitdroging
Alcohol heeft invloed op het ADH-Hormoon. Het alcohol effect op het ADH-hormoon zorgt ervoor dat je nieren worden aangezet tot extra vochtafscheiding, waardoor je je vaker moet plassen en je lichaam uitdroogt.  
Ø      De lever
De afbraak van alcohol door de lever produceert o.a. azijnzuur in het lichaam. Daarnaast wordt door de afbraak van alcohol door de lever de glucosespiegel in je lichaam verlaagd.  
Ø      Bloedsomloop
Een bijkomend effect van alcohol is een verwijding van de bloedvaten.
Ø      Hersenfunctie
Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen en het centraal zenuwstelsel, aangezien het lichaam bestuurd wordt door de hersenen heeft dit ook effect op de rest van het lichaam. Een belangrijk effect op de hersenen is dat alcohol de remmingen wegneemt en emoties beïnvloed. Het gedeelte in de hersenen dat zorgt voor zelfbeheersing wordt namelijk (deels) uitgeschakeld. De invloeden op het zenuwstelsel dragen ertoe bij dat een verminderd pijngevoel optreed.

Symptomen

Ø      Droge mond
Door het ontvochtigend effect van alcohol op het lichaam, ben je 's ochtends als het ware uitgedroogd. Dit merk je door o.a. door een droge mond.

Ø      Hoofdpijn
Een bekend symptoom van een kater is hoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door het tekort aan vocht in het lichaam. In het hoofd zit namelijk veel vocht, met name om de hersenen. Door een verlaagde vloeistofdruk op de hersenen krijg je hoofdpijn.

Ø      Misselijkheid
De aanmaak van o.a. azijnzuur door het afbreken van alcohol door de lever zorgt ervoor dat je misselijk wordt. Wat uiteindelijk resulteert in braken.

Ø      Rode huid
Door het verwijden van de bloedvaten kan de huid door betere doorbloeding rood worden.

Ø      Bewusteloosheid
Bij extreme alcohol-inname kan de hersenfunctie zo worden beïnvloed dat het bewusteloosheid of zelfs een coma tot gevolg heeft.  

Behandeling van een Kater
Wat kun je doen tegen een kater? De belangrijkste en meest voorkomende symptomen of klachten bij een kater (droge mond en hoofdpijn) kunnen worden bestreden (en voorkomen) door het bestrijden van uitdroging van het lichaam. Veel water drinken is hiervoor de beste remedie. Ook de inmake van zout voedsel helpt om vocht vast te houden in het lichaam.

Koffie heeft net als alcohol een uitdrogend effect op het lichaam en zal daarom niet helpen bij het oplossen van een katergevoel.